Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

20.01.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml).

pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), szynką (15g), ogórek zielony (10g) i papryką (10g).

Herbata cytrynowo- miętowa (200ml).

II śniadanie: słonecznik

Alergeny: 1,3,7,

Zupa kapuśniak z ziemniakami na wywarze drobiowym z wkładką mięsną (250ml),

 

Puszyste placuszki z sosem jagodowym (180g)

 

Alergeny: 1,3,7,9

 

 

Rogal maślany z masłem lub miodem (25g)

 

 

Alergeny: 7

 

WTOREK

 

21.01.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z ciecierzycy (25g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i ogórkiem zielonym (10g), kiełki.

Kawa zbożowa na mleku(200ml).

 

  1. II śniadanie: banan.

    Alergeny: 1,3,7,15

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

 

kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g) marchewka z groszkiem (100),

 

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,3,7,9

 

Ciasto francuskie z jabłkiem (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

 

ŚRODA

 

22.01.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), kiełki.

mleko z miodem (200ml).

II śniadanie: mandarynka

Alergeny: 1,7,15

Krem z zielonego groszku na wywarze drobiowym (250ml),

Kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty białej (100g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9

 

Jabłecznik – wypiek własny (80g

 

Alergeny: 1,3,7

 

CZWARTEK

 

23.01.2025

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)

z masłem (5g) kiełbaski na gorąco z ketchupem (10g), papryka (10g).

kakao (200ml).

II śniadanie: gruszka

Alergeny: 1,7

Rosół z makaronem na wywarze drobiowo-wołowym (250ml),

polędwiczki wieprzowe (80g) kasza bulgur (120g)

Surówka z selera, rodzynek i orzechów (100g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,9,7

 

Galaretka z owocami (80g)

 

Alergeny: 1,3,7

 

PIĄTEK

 

24.01.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml).

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) jajko gotowane (25g) lub serem żółtym(10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem (10g),

Herbata cytrynowa(200ml)

II śniadanie: rodzynki

Alergeny: 1,3,7

Zupa barszcz Ukraiński z ziemniakami na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Spaghetti rybne z makaronem i sosem szpinakowym (180g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml).

 

Alergeny: 1,3,4,15

 

Deser jogurtowo miodowy, bananem i czekoladą (80g)

 

Alergeny: 7

 

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.