Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK4

 

18.11.2024

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g) pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym (10g) pomidorem (10g) i papryką (5 10g)

Herbata z cytryną (200ml).

II śniadanie: jabłko

 

Alergeny: 1,7,15

Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

 

Kotleciki z filetu z kurczaka w panierce (80g) ziemniaki puree (120g) mini marchewka(100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

 

Alergeny: 1,9

 

 

Koktajl truskawkowy (200ml)

 

 

 

 

Alergeny: 1,3,7

 

WTOREK

 

19.11.2024

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) pastą z makreli (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (10g) i rzodkiewką (10g).

Mleko (200ml).

II śniadanie: banan

Alergeny: 1, 7

Krem brokułowy na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250 ml),

potrawka z kurczaka w sosie paprykowo- pomidorowym(80g), kasza bulgur (120g),

surówka z kapusty pekińskiej, ogórków kiszonych i śmietany(100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

Alergeny: 1,7,9

 

Pizzerinki z ciasta francuskiego z szynką i serem (80g)

 

Mleko (200ml)

 

 

Alergeny: 1,7

 

ŚRODA

 

20.11.2024

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i papryka (10g), kiełki.

Mleko z miodem (200ml).

II śniadanie: gruszka

Alergeny: 1,7

Krem z zielonego groszku na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Gulasz wieprzowy (80g), kasza gryczana niepalona (120g), buraczki z jabłkiem(100g)

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,9

 

Babka cytrynowa (80g)

 

 

Mleko z miodem (200ml)

 

Alergeny: 1,3,7

 

CZWARTEK

 

21.11.2024

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), żółtym serem (10g), pomidorem (5g) i rzodkiewką (10g), kiełbaski na ciepło z ketchupem (15g), kiełki.

Kawa zbożowa na mleku(200ml)

II śniadanie: Mandarynka

Alergeny: 1,7

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

Fit burgery (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z sałaty lodowej, pomidorem, ogórkiem, kukurydzą i sosem vinegret (100g)

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,9

 

 

Galaretka smerfna z owocami (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

 

PIĄTEK

 

22.11.2024

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), jajkiem gotowanym (10g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g).

Herbata cytrynowo- miętowa (200ml)

II śniadanie: melon

Alergeny: 1, 3, 7,15

Żurek z kiełbaską i jajkiem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

 

Spaghetti rybne w sosie szpinakowym (180g),

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

Alergeny: 1,9

 

Malinowe ptasie mleczko- wyrób własny (80g)

 

 

 

 

Alergeny: 1,3

 

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.