JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
20.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml). pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), szynką (15g), ogórek zielony (10g) i papryką (10g). Herbata cytrynowo- miętowa (200ml). II śniadanie: słonecznik Alergeny: 1,3,7, |
Zupa kapuśniak z ziemniakami na wywarze drobiowym z wkładką mięsną (250ml),
Puszyste placuszki z sosem jagodowym (180g)
Alergeny: 1,3,7,9
|
Rogal maślany z masłem lub miodem (25g)
Alergeny: 7 |
WTOREK
21.01.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z ciecierzycy (25g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i ogórkiem zielonym (10g), kiełki. Kawa zbożowa na mleku(200ml).
|
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g) marchewka z groszkiem (100),
Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Ciasto francuskie z jabłkiem (80g)
Alergeny: 1,7 |
ŚRODA
22.01.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), kiełki. mleko z miodem (200ml). II śniadanie: mandarynka Alergeny: 1,7,15 |
Krem z zielonego groszku na wywarze drobiowym (250ml), Kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty białej (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,7,9 |
Jabłecznik – wypiek własny (80g
Alergeny: 1,3,7 |
CZWARTEK
23.01.2025
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) kiełbaski na gorąco z ketchupem (10g), papryka (10g). kakao (200ml). II śniadanie: gruszka Alergeny: 1,7 |
Rosół z makaronem na wywarze drobiowo-wołowym (250ml), polędwiczki wieprzowe (80g) kasza bulgur (120g) Surówka z selera, rodzynek i orzechów (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,9,7 |
Galaretka z owocami (80g)
Alergeny: 1,3,7 |
PIĄTEK
24.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml). Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) jajko gotowane (25g) lub serem żółtym(10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem (10g), Herbata cytrynowa(200ml) II śniadanie: rodzynki Alergeny: 1,3,7 |
Zupa barszcz Ukraiński z ziemniakami na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml), Spaghetti rybne z makaronem i sosem szpinakowym (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,3,4,15 |
Deser jogurtowo miodowy, bananem i czekoladą (80g)
Alergeny: 7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.