Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Zakończyliśmy pierwszy etap akcji #kamyczki pojadą w świat

W Orzeszu zostanie odtworzony Pomnik Powstańców Śląskich

Elektroniczny Urząd

Załatwianie spraw w urzędzie przez internet. Elektroniczne płatności za śmieci, podatki itp.

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

24.03.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) pieczywo pszenne: (25g) z masłem (5g) z pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym gouda (10g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (10g).

Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).

II śniadanie: Jabłko

Alergeny: 1,7

Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

kotlety drobiowe w panierce (80g), ziemniaki puree(120g),

marchewka z pomarańczą (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,7,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)

 

 

Alergeny: 7

 

WTOREK

 

25.03.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), jajkiem gotowanym (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (10g) i papryką (10g)

Kakao (200ml).

II śniadanie: Żurawina suszona

Alergeny: 1,3,7

Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

gulasz węgierski (80g), kasza bulgur (120g),

kapusta niebieska gotowana (100g)

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Muffinki szpinakowe (80g) – wypiek własny

 

mleko (200ml)

 

Alergeny:1,3,7

 

ŚRODA

 

26.03.2025

 

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny (25g) z masłem (5g), z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (5g) i pomidorem (10g), sałata

Kawa zbożowa na mleku (200ml).

II śniadanie: Melon

Alergeny: 1,7

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Zapiekanka makaronowa z cukinii i brokuła w sosie serowym (180g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,7, 9

 

Deserek jogurtowy z sosem malinowym (80g)

 

 

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

 

27.03.2025

 

 

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) (10g), kiełbaski na ciepło z ketchupem (15g) lub żółtym serem (10g), rzodkiewką (10g) i papryką (10g), kiełki.

Mleko z miodem (200ml).

II śniadanie: Banan

Alergeny: 1,7

Rosół z makaronem na wywarze drobiowo – wołowym (250ml)

 

Potrawka z kurczaka w sosie z zielonego groszki z ryże parabolicznym (180g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,7,9

 

Ciasteczka owsiane z jabłkiem (80g)

 

 

 

Alergeny: 1

 

PIĄTEK

 

28.03.2025

 

 

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g), ogórkiem zielonym (10g).

Herbata cytrynowa(200ml)

II śniadanie: Kiwi

Alergeny: 1,7

Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

Filet z miruny (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z białej kapusty ze śmietanką (100g)

Kompot wieloowocowy(200ml)

 

Alergeny: 1,4,7, 9

 

Budyń truskawkowy (80g)

 

 

 

Alergeny: 1,7

 

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.

 

Banery/Logo