Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

28.11.2022

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml), kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z twarożku na słono(15g)lub serem żółtym(10g)

z ogórkiem zielonym(5g)i rzodkiewką (10g).

Herbata cytrynowo- miętowa (200ml).

II śniadanie: Banan

Alergeny: 1,7,15

Kremowa zupa porowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),

Pieczeń drobiowa z filetu z kurczaka (80g)

ziemniaki puree(100g)

Fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem(100g)

Jabłko

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,3,7,9

Koktajl truskawkowy na maślance i jogurcie naturalnym(200ml)

Chrupki kukurydziane

Alergeny: 1,7

WTOREK

29.11.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), z pastą brokułową na bazie serka philadelphia(15g), lub serem żółtym(10g) i ogórkiem kiszonym(5g). Kawa zbożowa na mleku (200ml).

II śniadanie: Jabłko

Alergeny: 1,7,8

 

Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną na rosole drobiowym(250ml),

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych (80g).

ziemniaki puree (120g)

Surówka z marchewki z pomarańczą (100g)

Kompot truskawkowy(200ml).

Alergeny: 1,3,7,9

 

Babka cytrynowa(60g)

Mleko z miodem (200ml)

Alergeny: 1,7

ŚRODA

30.11.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką(10g), żółtym serem(10g) i rzodkiewką(10g).

Kakao(200ml).

II śniadanie: Banany

Alergeny: 1,7

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

pulpety z mięsa drobiowego w sosie koperkowym(80g), ryż gotowany(120g)

surówka z kapusty białej (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

Budyń waniliowy (60g), chrupki kukurydziane. Banan.

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

01.12.2022

 

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką(10g) serem żółtym(10g)

pomidorem(5g) i ogórkiem zielonym(5g)

i sałatą.

Kakao(200ml).

II śniadanie: Kiwi

Alergeny: 1,7

 

Krem z białych warzyw zabielany śmietaną na wywarze drobiowym (250g), gulasz z mięsa wieprzowego (80g), kasza bulgur (100g), surówka z niebieskiej kapusty (100g).

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,7,9

Drożdżówki(60g)

Kakao(200ml)

Alergeny: 1,3,7

 

PIĄTEK

02.12.2022

Zupa mleczna z ryżem(200ml)Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g),pastą z makreli(15g) lub z serem żółtym(10g) i papryką czerwoną(5g). Kakao(200ml)

II śniadanie: Mandarynka

Alergeny: 1,3,4,7

 

Żurek śląski na rosole drobiowym zabielany śmietaną z jajkiem, ziemniakami i wędliną(250ml),

panierowany filet z dorsza (80g), ziemniaki puree(100g),

brokuły z prażonymi płatkami migdałów(100g).

Jabłko.

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,3,4,9

 

Ptasie mleczko (60g)- wyrób własny. Biszkopty, jabłko.

Alergeny: 1,7

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15. Cytrusy

 

Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.

Banery/Logo