Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
08.12.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą z jajka (15g) lub serem żółtym (10g) ogórkiem zielonym (10g)i rzodkiewką (10g).
Herbata owocowa (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,3,7
Krupnik wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml)
Kotleciki drobiowe (80g), ziemniaki (120g), mizeria (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,7,9
Budyń waniliowy (80g)
Alergeny: 1,7
WTOREK
09.12.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g)twarożkiem ze szczypiorkiem(25g) lub serem żółtym(10g) i pomidorem(10g) .
Kawa zbożowa(200ml).
II śniadanie: pestki dyni
Alergeny: 1,7
Zupa pieczarkowa zabielana śmietaną na wywarze drobiowym (250ml),
Makaron świderki w sosie drobiowo-pomidorowym (180g) , jabłko do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,7,9
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7
ŚRODA
10.12.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką (10g), żółtym serem (10g), pomidorem(10g) i rzodkiewką(5g).
Kakao(200ml).
II śniadanie: mandarynka
Alergeny: 1,7
Kremowa zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)
-
Jajko w sosie koperkowym (80g), ziemniaki puree (120g), kalafior z masełkiem (100g), marchewka do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,7,9
Sałatka owocowa z galaretką i jogurtem (80g)
Alergeny: 1,7
CZWARTEK
11.12.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)
z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem gouda(10g), ogórkiem kiszony(10g).
Kawa zbożowa(200ml).
II śniadanie:rodzynki
Alergeny: 1,7
Rosół z ryżem na wywarze drobiowo - wołowym (250ml),
gulasz wieprzowy (80g), kasza gryczana niepalona (120g),
niebieska gotowana kapusta (100g), jabłko do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,7,9
Ciasteczko owsiane z bananem(80g)
Mleko (200ml)
Alergeny: 1,3,7
PIĄTEK
12.12.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml). Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) pastą ze szpinaku(25g) lub serem żółtym(10g) i rzodkiewką(5g).
Herbata ziołowo- cytrynowa(200ml)
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,7,15
Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Makaron świderki w sosie rybno-pomidorowym (Miruna)(180g) marchewka do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,3,4,7,9
Muffinki (80g) – wypiek własny
mleko (200ml)
Alergeny:1,3,7
-
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.


