Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
15.04.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z pieczywa pszennego (25g) z masłem (5g) z pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym gouda(10g) i ogórkiem zielonym(5g), papryką czerwoną (5g). Alergeny: 1,7 Herbata miętowo-cytrynowa (200ml). II śniadanie: Jabłko |
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml) potrawka z kurczaka w sosie z zielonego groszku z ryżem parabolicznym (180g), Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,3,7,9 |
Koktajl bananowy na mleku (200ml),
Alergeny: 1,7 |
WTOREK
16.04.2024 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z serkiem philadelphia i szczypiorkiem (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g), Kakao (200ml). II śniadanie: Gruszka Alergeny: 1,7 |
Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Spaghetti drobiowo – pomidorowe z makaronem (180g) Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9 |
Galaretka borówkowa z owocami (80g)
Alergeny:1,3,7 |
ŚRODA
17.04.2023 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), kiełbaski na ciepło z ketchupem(15g), żółtym serem(10g) i ogórkiem zielonym(5g) rzodkiewką (5g) sałata zielona. Kawa zbożowa na mleku(200ml). II śniadanie: Kiwi Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml), Kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120g), fasolka szparagowa na masełku z czosnkiem (100g) Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Budyń waniliowy na mleku (80g)
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
18.04.2024
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem(10g) pomidorem (10 g) i ogórkiem zielonym (10g). Mleko (200ml). II śniadanie: Banan Alergeny: 1,7 |
Rosół z makaronem na wywarze drobiowo – wołowym (250ml), Pieczeń z mięsa wieprzowego (80g), kasza gryczana niepalona (120g), surówka z białej kapusty ze śmietaną, koperkiem i czosnkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Deser jogurtowy z jabłkiem i gorzką czekolada (80g)
Alergeny: 7 |
PIĄTEK
19.04.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) twarogiem na słono (10g) lub serem żółtym gouda (10g), rzodkiewka (5g), pomidorem (10g). Herbata cytrynowa (200ml) II śniadanie: Melon Alergeny: 1,3,7 |
Żurek z jajkiem i kiełbaską ma wywarze drobiowym, zabielany śmietaną (250ml) Panierowany filet z miruny (80g), ziemniaki puree (120g), marchewka z pomarańczą (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3,7,4, 9 |
Jabłecznik – wypiek własny(80g), mleko z miodem(200ml)
Alergeny: 1,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.